Psihoterapie

Terapie prin joc și teatru (dramaterapie)

Te așteptăm la ședințele de psihoterapie și autocunoaștere la sediul din Cluj-Napoca, str. Năsăud. Folosim simboluri și metafore, specializarea fiind pe terapie prin joc și teatru. Poți citi mai multe despre formarea nostră aici.

Ședințele de terapie prin joc și teatru sunt recomandate atât pentru adulți cât și pentru copii și adolescenți. Jocul este limbajul natural de învățare și explorare al copiilor, deci este normal să îl folosim atunci când vrem să îi ajutăm. În cazul adolescenților și adulților folosim metode în care cu ajutorul simbolurilor creem o reprezentare a psihicului nostru, ca o fotografie prin care accesăm în siguranță subconștientul, aducem de acolo resurse uitate și transformăm ceea ce e nevoie să fie vindecat.

Acest tip de terapie face parte din categoria terapiilor expresive. În România este un tip de terapie mai puțin cunoscut, deși este demult utilizata în țările din vest. E adusă la noi în țară de Sue Jennings, cea care a creat abordarea NDP (joc neuro-dramatic) și teoria stadiilor de dezvoltare corporalitate-proiecție-rol.

Terapie pentru adulți și adolescenți

Terapie prin joc de nisip-sandplay therapy

Pentru adulți și adolescenți utilizăm câteva ramuri ale terapiei prin joc și teatru care facilitează explorarea personală prin simboluri. Terapia sandplay, vizualizarea creativă, meditația ghidată, art-therapy sunt folosite cu succes. Simbolurile oferă suficientă distanțare emoțională pentru a exprima gânduri și emoții greu de pus în cuvinte.

Această terapie este non-directivă și noninterpretativă. Doar tu ști ce ai reprezentat prin simboluri și împărtășești terapeutului doar ce simți că ești pregătit să împărtăști. Fiecare își găsește singur răspunsurile. Folosind metafore și simboluri e mai ușor să redai și să explorezi amintiri preverbale (din copilărie) și experiențe intense ori copleșitoare.

Terapie pentru copii

Terapie pentru copiiPentru copii, apelează la terapie prin joc și teatru atunci când există: accese de furie, comportament agresiv, anxietate, frici și panică, probleme non-medicale privind controlul intestinelor si al vezicii, tulburări de somn, abuz fizic sau sexual, neglijare, pierderea unui membru al familiei, boală medicală, rănire fizică sau orice experiență traumatică, tulburări de învățare.

Atunci când lucrăm cu copii, lucrăm și cu familia. Aceasta înseamnă că o parte din sesiuni se desfășoară doar cu copilul, iar o parte din ele cu copilul și familia sau doar cu familia, în funcție de caz.

Fiecare client e diferit și avem o gamă largă de instrumente. Ne ajută poveștile terapeutice, improvizația, jocul de rol, jocul cu vocea, jocurile ce implică plastelină, lut, acuarele, măști, costume, figurine, marionete, etc. Cu siguranță găsim ceva potrivit pentru fiecare.


Scroll to Top