Terapia prin jocul cu nisip – sandtray therapy

Terapia prin jocul cu nisip este nouă în România și folosește figurine pentru ca tu să creezi într-o tavă cu nisip o situație sau o poveste (din viața proprie sau imaginație) ce reprezintă o parte din lumea ta interioară. Este important ca miniaturile pe care le ai la dispoziție să fie jucării de dimensiuni, texturi și forme diverse. De exemplu o mașină, din materialul și culoarea potrivită, te poate duce cu gândul la vacanță sau la un accident, la senzația de libertate sau la capacitatea de a fi mobil, flexibil.

Poți folosi fie nisipul ud, fie cel uscat, după preferința ta. Nisipul este utilizat pentru că este foarte plăcut la atingere, e flexibil, remodelabil și familiar. Cutia cu nisip corespunde inconștientului și exercită o forță puternică ce te îndeamnă să îți reprezinți lumea. Imagini ale sufletului prind viață, aspecte mai puțin conștientizate ale sinelui tău se dezvăluie ca și când ar fi puse sub lumina unui reflector.

Cum se desfășoară o ședință de terapie prin jocul cu nisip?

Mai întâi vei reprezenta în nisip o poveste, o situație, o întâmplare, un vis, sau orice simți nevoia să explorezi. Lumea creată în nisip este o lume simbolică fiindcă asupra fiecărui obiect pe care îl aduci proiectezi imagini, senzații, trăiri, iar această lume pe care o aduci la suprafață o poți apoi prelucra.

După ce imaginea din nisip e gata, o prezinți terapeutului, o explorezi împreună cu acesta, iar apoi o reorganizezi în funcție de noile descoperiri. Ai puterea să dezvălui doar ceea ce simți necesar pentru că metafora îți oferă protecție, distanțare și libertate pentru a o explora în orice fel. De exemplu, dacă ți-ai reprezentat tatăl printr-un leu poți spune asta terapeutului sau nu, sau poți chiar să nu fii conștient că asta semnifică și să vorbești în continuare despre leul din lumea creată, transformările necesare întâmplându-se la nivel inconștient.

Experiențele personale care necesită atenție și îngrijire în prezent sunt declanșate în sandtray therapy de stimuli senzoriali. La fel cum mirosul de portocală ne poate aduce aminte de Crăciun, alte senzații, mirosuri sau imagini pot declanșa amintiri neplăcute sau doar senzații în corp asociate acelor amintiri. Cu alte cuvinte, ceea ce se întâmplă în nisip, declanșează o reacție emoțională pe care o trăiești în corp. Cel mai evident caz avut a fost acela al unei persoane care, după o întrebare legată de unul din obiectele așezate a avut brusc o senzație în corp ce i-a amintit de un accident din copilărie în care acea parte a corpului fusese vătămată. Construirea unei imagini a resurselor induce o stare de mulțumire, de mândrie, pe când reconstituirea unui eveniment traumatic poate declanșa furie, neputință, etc. Partea frumoasă a sandtray este că, prin lumea creată ai o imagine globală, o hartă a creierului, în care poți redescoperi calități personale și resurse, poți transforma emoțiile și poți reorganiza lumea ta internă.

Ce avantaje prezintă terapia prin jocul cu nisip?

Este o terapie rapidă pentru că folosește simboluri și trece de barierele cogniției, a raționalului, intrând în lumea inconștientului și aducând de acolo la suprafață ceea ce ești pregătit să vezi. Este eficientă pentru că este o terapie nonverbală și facilitează reprezentarea evenimentelor copleșitoare sau intense, uneori greu de exprimat în cuvinte, abordarea traumelor sau a întâmplărilor de la vârsta la care te puteai exprima verbal prea puțin sau poate chiar deloc.

Fiecare tăviță e unică, fiecare spune o poveste diferită, în funcție de trăirile și experiențele tale personale. E ca o fotografie a psihicului tău, și chiar dacă nu înțelegi imediat ce ai reprezentat, asemenea unei fotografii pe care o vezi, aceasta îți transmite anumite emoții, o anumită stare. Rolul terapeutului este să te însoțească, să îți fie martor, să exploreze prin întrebări acestă lume alături de tine și să te ajute într-un mod nondirectiv și noninterpretativ să găsești noi căi de rezolvare sau noi perspective. Un alt beneficiu al utilizării cutiei cu nisip ca mediu de exprimare este evitarea transferului ce se produce în terapie între client și terapeut: lumea creată în nisip devine cea asupra căreia se transferă sentimentele și emoțiile intense.

Un alt beneficiu este că asemeni terapiei prin joc, sandtray therapy îți stimulează creativitatea și imaginația, acele componente înnăscute ale autovindecării care duc la găsirea de noi idei, gânduri și comportamente. Cel mai important este că tu ești cel care găsește soluții la situațiile cu care te confrunți, terapeutul oferind cadrul necesar ca aceasta să se întâmple. El trebuie să creeze un spațiu de încredere, siguranță și protecție, în care tu să simți că ai libertatea de a crea orice, oricum și că ești însoțit de un terapeut care îți oferă acceptare, înțelegere și suport.

Această metodă a utilizării tăvii cu nisip și a figurinelor a fost concepută inițial pentru copii, de către Margaret Lowenfeld și numită metoda creării lumii. Dora Kallf a preluat-o, adăugându-i conceptele psihologiei jungiene și denumind-o sandplay therapy. Astăzi există diverse metode și abordări, fiind de multe ori corelată cu terapia prin artă, storytelling sau munca cu visele. Convenția este că sandplay se referă la abordarea jungiană, iar sandtray încorporează mai multe abordări teoretice, adaptându-se în funcție de client. Aceste tipuri de psihoterapie se folosesc astăzi cu succes cu toate grupele de vârstă, copii și adulți, atât în sesiuni individuale cât și de grup, sandplay therapy fiind acreditată inclusiv în România de către colegiul psihologilor.

Mai jos, o tăviță de sezon, cu figurine luate direct din bradul de Crăciun:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Scroll to Top