De ce joc murdar și senzorial?

Jocul murdar face parte din categoria jocurilor senzoriale și e important pentru dezvoltarea emoțională, socială și intelectuală a copiilor. Pentru adulți reprezintă instrumentul de accesare a experiențelor pre-verbale în scopul transformării și vindecării acestora.

Experiențele senzoriale sunt prima modalitatea de a interacționa cu lumea, unealta principală prin care comunicăm înainte de a ne naște și până la trei ani. Când venim pe lume suntem dependenți 100% de cei din jur și orice disconfort este resimțit prin senzații. Așa că ele sunt strâns legate de încredere: măsura în care părinții sunt disponibili să ne satisfacă nevoile determină în mare parte felul în care ne vom crea relații pe viitor, ne vom considera demni de a fi iubiți și vom crede că lumea este un loc sigur.

Până la 3 ani creierul copilului se dezvoltă foarte repede, producând 700 de conexiuni neuronale pe secundă! Acestea se produc datorită interacțiunilor pe care le are cu oamenii și cu mediul. Pentru că cei mici percep lumea exterioară prin simțuri, hrăniți cu cât mai multe jocuri senzoriale, își vor dezvolta inteligența și curiozitatea.

Prin exerciții senzoriale devenim conștienți de corpul nostru și de ceea ce putem face cu el. De asemenea, învățăm granița dintre noi și lumea exterioară, acest tip de activitate fiind folositoare atât pentru a deveni conștienți de noi, cât și de cei din jur.

Jocul senzorial presupune foarte multă libertate, neexistând reguli sau o modalitate corectă de a ne juca. De asemenea, învățăm de la o vârstă fragedă consecințele acțiunilor noastre. Se face prin multă experimentare, Einstein afimând că „joaca este cea mai avansată metodă de cercetare”.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Scroll to Top