10 jocuri senzoriale distractive pentru copii

Jocurile senzoriale pentru copii sunt extrem de importante, mai ales pentru copiii mici, preșcolari. Am creat pentru tine o listă cu exemple din activitățile care m-au cucerit. Acestea facilitează dezvoltarea emoțională, socială și intelectuală. Dacă vrei să citești mai multe despre beneficiile jocului murdar și senzorial, o poți face aici.

Twister senzorial

Se adresează copiilor de la 6 ani în sus, fiind un joc amuzant pentru întreaga familie. Pentru a-l crea ai nevoie de carton, un lipici bun și diverse materiale (burete, pompoane, pene, pietre, sfoară, staniol, folie cu bule de aer pentru împachetat, etc). Secretul este să folosești un antiderapant pentru covor sau cauciuc antiderapant și un ceas vechi sau un indicator pentru dreptunghiul care arată mutările.

sensory-twister-square

Jocul cu nisip

E un joc bun pentru toamnă-iarnă, când nu prea putem ieși afară și e potrivit și pentru copii mai mari.

Într-o tavă pune nisip (găsești la magazinele pentru animale) și adaugă câteva obiecte din casă, ori figurine din plastic dacă ai. Eu am folosit la grădi făină de mălai în loc de nisip și am spus o poveste despre cămile. Problema a fost că „deșertul” s-a extins în toată sala 🙂

Dacă vrei să afli cum folosesc această metodă în terapie, găsești un articol aici.

desert-faina-malai

Polul nord cu spumă de ras

Copiii adoră spuma de ras pentru că are o textură extrem de plăcută la atingere iar această activitate este perfectă pentru iarnă. Întinde-o mai întâi pe mâini și fă câteva jocuri cu palmele, ca să fii sigur că vă murdăriți. Poți purcede apoi la transformarea spumei în zăpadă prin întinderea în tigaia de la aragaz.

Atenție! Ia spumă de ras pentru piele sensibilă și anti-iritații, anti-alergii.

polul-nord

Baloane senzoriale

Baloanele senzoriale sunt mingi anti-stres făcute rapid în casă dacă le umpli cu făină albă, mălai, orez, boabe de cafea, boabe de fasole, etc. Ele mai pot fi umplute cu apă, mărgele, bănuți, pietricele și folosite în jocuri de identificare a obiectelor.

sensoryballoons

Coșul cu fructe

Acest joc îmi place foarte mult fiindcă stimulează toate simțurile. Este perfect pentru preșcolari și mai e și delicios!

Pregătește o tavă în care așează fructe întregi, tăiate și decojite, apoi, cu ochii închiși sau legat la ochi, copilul va recunoaște fructele doar după formă, doar după miros, doar după textură ori doar după gust.

fruits-sensory-bin

Sculptură în gheață

Ia câteva jucării și pune-le într-un recipient. Adaugă apă si lasă-le în congelator câteva ore. Pune-i copilului la dispoziție cât mai multe instrumente (periuța de dinți, linguriță de plastic, ciocan de jucarie, etc) cu care să-și desăvârșească sculptura.

ice-tower

Figurine din făină

Pentru acest joc ai nevoie de haine de schimb, fiindcă aproape sigur te vei murdări tare.

Procedura e următoarea: pune făină albă într-un vas și lăsă la dispoziția copilului o sticlă cu apă. Îndrumă-l să amestece apa cu făina (ca și când ai face aluat) până când obține o pastă mai groasă. Această pastă o puteți folosi apoi pentru a modela figurine, exact ca și plastilina.

faina

Concursul păianjenilor

Ai nevoie doar de un păianjen din plastic și de paiele cu care să îl faceți să înainteze. Provocarea este ca păianjenul tău să ajungă primul la linia de finiș. E un joc interesant și cu broscuțe.

spider-races-halloween-games-kids

Curcubeu din orez colorat

Pune acuarele din culoarea pe care o dorești într-un recipient, amestecă și lăsă câteva minute orezul în această soluție. E foarte atrăgător dacă e colorat.

rice-rainbows1

Potrivește sunetele

Pune în recipientele de la ouăle Kinder semințe, bănuți, mărgele, etc și creează mai multe ouă de același fel. Amestecați-le și pe urmă regrupați-le după sunet.

sound-egg

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Scroll to Top