10 jocuri senzoriale distractive pentru copii

Jocurile senzoriale pentru copii sunt extrem de importante, mai ales pentru copiii mici, preșcolari. Am creat pentru tine o listă cu exemple din activitățile care m-au cucerit. Acestea facilitează dezvoltarea emoțională, socială și intelectuală. Dacă vrei să citești mai multe despre beneficiile jocului murdar și senzorial, o poți face aici.

Twister senzorial

Se adresează copiilor de la 6 ani în sus, fiind un joc amuzant pentru întreaga familie. Pentru a-l crea ai nevoie de carton, un lipici bun și diverse materiale (burete, pompoane, pene, pietre, sfoară, staniol, folie cu bule de aer pentru împachetat, etc). Secretul este să folosești un antiderapant pentru covor sau cauciuc antiderapant și un ceas vechi sau un indicator pentru dreptunghiul care arată mutările.

Sentimentele intense și iraționale ce apar brusc, în special furia și tot ce ține de ea, aversiunea și frustrarea, sunt de cele mai multe ori rezultatul unui transfer. Cu siguranță ni s-a întâmplat să ne enervăm la muncă și să avem o răbufnire de furie acasă, ori să fim de cealaltă parte, a persoanei asupra căreia este descărcată furia.

Transferul înseamnă transportul de emoții, sentimente, dorințe și așteptări dintr-o relație în alta și se produce de obicei inconștient: te comporți cu cineva ca și când acea persoană e altcineva, din trecut. Este de fapt o încercare de soluționare favorabilă a unei situații dureroase ori neîncheiate, de obicei din relația cu părinții, dintr-o relație de cuplu sau o idealizare a cuiva pe care încerci să îl regăsești. Declanșarea reacției se produce atunci când cineva ne amintește de relația respectivă, fie printr-o trăsătură specifică, prin tonul vocii, prin rolul pe care i-l atribuim,

Terapia prin jocul cu nisip este nouă în România și folosește figurine pentru ca tu să creezi într-o tavă cu nisip o situație sau o poveste (din viața proprie sau imaginație) ce reprezintă o parte din lumea ta interioară. Este important ca miniaturile pe care le ai la dispoziție să fie jucării de dimensiuni, texturi și forme diverse. De exemplu o mașină, din materialul și culoarea potrivită, te poate duce cu gândul la vacanță sau la un accident, la senzația de libertate sau la capacitatea de a fi mobil, flexibil.

Poți folosi fie nisipul ud, fie cel uscat, după preferința ta. Nisipul este utilizat pentru că este foarte plăcut la atingere, e flexibil, remodelabil și familiar. Cutia cu nisip corespunde inconștientului și exercită o forță puternică ce te îndeamnă să îți reprezinți lumea. Imagini ale sufletului prind viață, aspecte mai puțin conștientizate ale sinelui tău se dezvăluie ca și când ar fi puse sub lumina unui reflector.

Jocul murdar face parte din categoria jocurilor senzoriale și e important pentru dezvoltarea emoțională, socială și intelectuală a copiilor. Pentru adulți reprezintă instrumentul de accesare a experiențelor pre-verbale în scopul transformării și vindecării acestora.

Experiențele senzoriale sunt prima modalitatea de a interacționa cu lumea, unealta principală prin care comunicăm înainte de a ne naște și până la trei ani. Când venim pe lume suntem dependenți 100% de cei din jur și orice disconfort este resimțit prin senzații. Așa că ele sunt strâns legate de încredere: măsura în care părinții sunt disponibili să ne satisfacă nevoile determină în mare parte felul în care ne vom crea relații pe viitor, ne vom considera demni de a fi iubiți și vom crede că lumea este un loc sigur.

Multe citate motivationale și cărți din seria „self-help” îndeamnă la distanțarea de ceea ce e negativ și de oamenii toxici. Fără să stam pe gânduri ne îndreptăm spre plăceri imediate și ne îndepărtam de sursele care ne creeaza disconfort și ne fac să ne punem întrebări. E mai simpu si părem fericiți.

Dar struțul dacă iși îngroapă capul în nisip, se îndepărtează de sursa pericolului? Gândurile și situațiile negative de care fugim sunt împinse în inconstient, unde se întâlnesc și se înfrățesc cu alte gânduri și situații negative pe care le-am suprimat. Ceea ce negăm capătă forță în „întuneric” și poate izbucni violent, atunci când ne așteptăm mai puțin.


Scroll to Top